Közösségi szolgálat
Belépés



A német cserekapcsolatról

Rokoni kapcsolatok révén jutottunk hozzá ahhoz a lehetőséghez, hogy német iskolával cserekapcsolatot alakítsunk ki. Kalácska Lászlóné Bori néni unokatestvére biológia tanárnő volt a wörlitzi tízosztályos iskolában. Régóta szerettek volna igazgató férjével magyar iskolát találni.
Az ötlet megszületése után hamar sor került az első tanár-és diáktalálkozóra. 2000 nyarán egy busznyi diák indult Tóth Gabriella és Dombi Zoltánné tanárnők kíséretében Wörlitzbe, az Elba-menti Szász-Anhalt tartományba. Egyhetes gazdag program után (Wörlitzi Park, Wittenberg, élményfürdő, kulturális est) ugyanennyi német fiatallal tértünk haza. A magyar családok szívesen fogadták a vendégdiákokat. Mi is tartalmas programmal  készültünk. Székesfehérvár és Budapest nevezetességeit mutattuk meg egy-egy napos kirándulások keretében, bográcsban főztek a szülők a vajtai strandon, szalonnasütéssel egybekötött túrára vittük őket.
Két év múlva sor került a második cserekapcsolatra. A magyar és német diákok újra két hetet töltöttek el egymás társaságában. Ezúttal advent idején utaztunk. Az ottani karácsonyvárás hangulata nagyon lenyűgözte a magyar diákokat. Részt vettünk néhány tanulságos tanórán, jártunk Berlinben és kényeztettük magunkat az akkor még újdonságnak számító wellness fürdőben. Harmadik alkalommal 2006 májusában jártunk Németországban.
A németországi iskolák összevonása miatt néhány évig szünetelt a cserekapcsolat, de a mostani tanév végén valószínűleg létrejön a következő találkozás, 20 magyar diák utazhat Németországba. Az előkészületek megkezdődtek.

 
Vakok és gyengénlátók számára
Banner
NÖRI
A Nemzeti Örökség Intézetének emlékezetpedagógiai partnerintézménye
Banner
Határtalanul
Banner
KRÉTA e-napló
Banner
NTP
Banner